Ταξί της Πράγας

Είναι μια κοινή προειδοποίηση σε πολλούς τουριστικούς οδηγούς και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ ότι οι οδηγοί ταξί της Πράγας είναι αδίστακτοι και προσπαθούν να σας ξεσκίσουν σε όλες τις περιστάσεις.

Ευτυχώς, το πρόβλημα της υπερφόρτισης έχει βελτιωθεί πολύ από τη δεκαετία του 1990. Μια ειδική ομάδα της αστυνομίας ταξί έχει δημιουργηθεί για να επικεντρωθεί σε αυτό το πρόβλημα και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους οδηγούς ταξί της Πράγας. Σήμερα, οι απάτες με ταξί στην Πράγα είναι λιγότερο συχνές. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, πολλοί οδηγοί ταξί χρησιμοποιούν άλλες πρακτικές για να διογκώνουν νομίμως τους ναύλους, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερες διαδρομές, χρεώνοντας τους ναύλους σε ευρώ και όχι σε τσέχικες κορώνες και εκμεταλλευόμενοι τις δικές τους συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Το πρόβλημα είναι γνωστό ακόμη και στους ντόπιους, και δεν θα πάρουν δημόσια ταξί από το αεροδρόμιο ή το σιδηροδρομικό σταθμό, καθώς η εμπιστοσύνη στους οδηγούς ταξί της Πράγας είναι σχεδόν μηδενική. Πάντα έκαναν κράτηση για αξιόπιστη μεταφορά από μια εταιρεία ταξί ή χρησιμοποιούσαν μια εφαρμογή για να κλείσουν ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Οι περισσότεροι επισκέπτες δεν μένουν στην Πράγα αρκετό καιρό για να μάθουν πώς να μην υπερφορτωθούν. Οι περισσότεροι από αυτούς μαθαίνουν από λάθη ή συγκρίνουν τις τιμές με άλλες πρωτεύουσες όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι, όπου οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες, ακόμη και χωρίς να αναγνωρίζουν ότι τους απατούσαν. Ευτυχώς, το Prague Airport Transfers είναι εδώ για να σας βοηθήσει να κάνετε τη μεταφορά σας χωρίς προβλήματα, με εγγυημένες σταθερές τιμές.

Ο δήμαρχος της Πράγας είχε την ευκαιρία να δει μόνος του εάν είναι αληθινοί οι πολλοί λογαριασμοί των οδηγών αστικών ταξί που ξεσκίζουν ανυποψίαστους τουρίστες

Υποδυόμενος τον Ιταλό επισκέπτη με ψεύτικο μουστάκι και γυαλιά ηλίου, ο Πάβελ Μπεμ παρέλαβε ένα ταξί για μια σύντομη βόλτα - και αμέσως χρεώθηκε κατά περίπου 500%. Ο κ. Μπεμ είπε ότι σοκαρίστηκε από την έκταση του προβλήματος και υποσχέθηκε να εντείνει τους ελέγχους στους οδηγούς ταξί. Μια εφημερίδα σκέφτηκε τη μυστική επιχείρηση στην πρωτεύουσα της Τσεχίας. Η ημερήσια εφημερίδα Dnes - η οποία έκανε εκστρατεία κατά της υπερβολικής χρέωσης - έπεισε τον κ. Μπεμ να βάψει τα μαλλιά του μαύρα, να τα γλιστρήσει και να φορέσει μουστάκι, γένια κατσίκας και ένα ζευγάρι ακριβές αποχρώσεις για τη μεταμφίεσή του.

Εξωφρενική υπερχρέωση

Μόλις ντυθεί «Ιταλός», ο δήμαρχος έπιασε ένα ταξί για το ταξίδι 3 χιλιομέτρων (1,8 μίλια) μέχρι το Κάστρο της Πράγας. Βρέθηκε σε ένα ταξί με στημένο μετρητή και χρεώθηκε το ισοδύναμο των 26 ευρώ (£18, 34 $) για ένα ταξίδι που κανονικά θα κοστίζει 4,3 ευρώ. «Μεταμφιεσμένος όπως ήμουν, περίμενα σίγουρα να με χρεώσουν υψηλότερη τιμή, αλλά όχι σε τόσο εξωφρενικό βαθμό», είπε ο κ. Μπεμ. Οι οδηγοί που πιάνονται να χρεώνουν υπερβολικά αντιμετωπίζουν πρόστιμο ή μπορεί να χάσουν την άδειά τους. "Ο οδηγός αξίζει να τιμωρηθεί αυστηρά - αφήνω το θέμα στα χέρια των αξιωματούχων του δημαρχείου." Ο ταξιτζής θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως και 33.000 ευρώ (43.000 δολάρια), πρόσθεσε και κινδυνεύει να χάσει την άδειά του εάν συλληφθεί για επανάληψη. Σε ένα άλλο ταξί, ο κ. Μπεμ είδε τον ναύλο του να αυξάνεται κατά 200% όταν ρώτησε αν μπορούσε να πληρώσει σε ευρώ και όχι σε κορώνες. Είπε ότι περισσότεροι υπάλληλοι του δημαρχείου θα αναλάβουν να μεταβούν μυστικά για να βρουν οδηγούς ταξί που παραβίαζαν τους κανόνες. Τα ταξί της Πράγας έχουν ρυθμίσει μετρητές, αλλά ορισμένοι οδηγοί έχουν εγκαταστήσει συσκευές που επιταχύνουν τους μετρητές για να αυξήσουν τον ναύλο. Μια γερμανίδα βουλευτής παραπονέθηκε πέρυσι ότι είχε υπερχρεωθεί κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης, ενώ οι περισσότεροι ντόπιοι χρησιμοποιούν μόνο αξιόπιστους χειριστές minicab που έχουν κάνει κράτηση μέσω τηλεφώνου. Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι τα περιβόητα ταξί της πόλης θα μπορούσαν να αποτρέψουν μερικά από τα εκατομμύρια τουρίστες που συρρέουν στην Πράγα κάθε χρόνο, φέρνοντας πολύτιμο εισόδημα. Στο μεταξύ, η συμβουλή του κ. Bem προς τους επισκέπτες είναι να συμφωνήσουν για τον ναύλο πριν μπουν στο ταξί.

Ένας ανταποκριτής του BBC στην Πράγα λέει ότι οι ιστορίες για ανέντιμους οδηγούς ταξί έχουν γίνει μέρος της τοπικής λαογραφίας. Οι ιστορίες οδηγών που καλωδιώνουν τα καθίσματα των επιβατών προκαλούν ηλεκτροπληξία στους πελάτες εάν αντιτίθενται στην τιμή. ( πηγή BBC )

Διαβάστε περισσότερα για θλιβερές ιστορίες ταξί εδώ ή ελέγξτε τη δημοσίευση υποδοχής στην The Telegraph (Τσέχος δημοσιογράφος απειλήθηκε ότι σήκωσε το καπάκι στα ταξί της Πράγας που «σκίζουν» τουρίστες)

Οδηγοί ταξί με υπερχρέωση για το ταξίδι από το αεροδρόμιο της Πράγας - Έως 5000 CZK

Από τα μέσα Ιανουαρίου 2010, η αστυνομία της Πράγας διενεργεί τυχαίους ελέγχους και επιθεωρήσεις οδηγών ταξί στο αεροδρόμιο. Την περίοδο έως τις 23 Φεβρουαρίου, η αστυνομία έλεγξε 355 ταξί και επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 66.000 CZK. Επίσης, 50 οδηγοί καταγγέλθηκαν στη δημοτική διοίκηση και κινδυνεύουν να χάσουν την άδειά τους λόγω παραβάσεων των κανόνων. Η αστυνομία επικεντρώθηκε στις καμπίνες του αεροδρομίου λόγω των συχνών καταγγελιών των επιβατών σχετικά με υπερτιμολόγηση. Σύμφωνα με τον επίσημο τιμοκατάλογο, μια διαδρομή με ταξί στο κέντρο της Πράγας θα πρέπει να κοστίζει περίπου 600 CZK, αλλά ορισμένοι διεφθαρμένοι οδηγοί δεν δίστασαν να ζητήσουν έως και 5000 CZK.

Απόσπασμα από τον τσεχικό τύπο, Φεβρουάριος 2010

Παράπονα για οδηγούς ταξί

Ένα άλλο παράδειγμα σοβαρής κατάστασης στο αεροδρόμιο Ruzyně της Πράγας είναι από τον Νοέμβριο του 2009, όταν ένας «παράνομος» οδηγός ταξί απάτησε επιβάτες που ήταν μυστικοί υπάλληλοι του Δημαρχείου της Πράγας. Ο οδηγός ταξί τους χρέωσε 2.140 CZK για ένα ταξίδι 10 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο Ruzyně της Πράγας στο Hotel Diplomat (περίπου πέντε φορές την κανονική τιμή του ναύλου). Μια άλλη έκπληξη προέκυψε όταν η αστυνομία θέλησε να δει την άδεια οδήγησης. Ο οδηγός ταξί οδηγούσε χωρίς δίπλωμα επειδή δεν είχε άδεια και είχε ήδη συλληφθεί για το ίδιο αδίκημα μια φορά στο παρελθόν.

Πηγή: Εφημερίδα Blesk, Νοέμβριος 2009

Εκθεσιακός χώρος ταξί

Παρόλο που τα προβλήματα που συνδέονται με τις υπηρεσίες ταξί στην Πράγα αφορούν κυρίως τους ξένους, ιδιαίτερα τους τουρίστες, οι ντόπιοι επίσης συχνά υποβάλλονται σε πρακτικές «υπερτιμολόγησης». Οι συντάκτες του εβδομαδιαίου περιοδικού Týden είχαν αποφασίσει να ελέγξουν τον σταθμό ταξί που σημείωσε ένα Taxi Fair Place, το οποίο, για λογαριασμό του δημαρχείου, εγγυάται δίκαιες τιμές στους πελάτες τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, η πραγματική κατάσταση είναι διαφορετική και οι «χρυσαυγίτες», που καταδιώκονται από το δημαρχείο εδώ και πολλά χρόνια χωρίς αποτέλεσμα, συχνάζουν ούτως ή άλλως στους σταθμούς ταξί που έχουν χαρακτηριστεί ως Taxi Fair Place. Οι συντάκτες επιβεβαίωσαν αυτό όταν χαιρέτησαν ένα ταξί σε έναν σταθμό ταξί Fair Place. Στην πόρτα του, το αυτοκίνητο έγραφε τον ναύλο των 99 CZK ανά χιλιόμετρο (επιπλέον 99 CZK ισχύουν μόνο για την επιβίβαση στην καμπίνα). Επιπλέον, ο οδηγός ταξί δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα με την παράβαση του διατάγματος (που ρυθμίζει έναν μέγιστο ναύλο σε 28 CZK ανά χιλιόμετρο). «Πραγματικά δεν με νοιάζει», απάντησε ο ταξιτζής.

Πηγή: Týden Magazine weekly, Οκτώβριος 2009